Menu

Klimatyzatory Sezon2015

 WYSOKA JAKOŚĆ W DOBREJ CENIE !!!

CENNIK

 

Komory chłodnicze

OBUDOWY MODUŁOWE

 

 

 

Zestawy chłodnicze do komór
Zestawy chłodnicze do komór
OPTYMA PLUS

Do chłodzenia produktów spożywczych w wymaganym zakresie temperatur, przechowywanych w komorach indywidualnych lub w wydzielonych pomieszczeniach stosuje się zestawy chłodnicze – monobloki. Zastosowanie monobloków chłodniczych pozwala zminimalizować powierzchnię zabudowy instalacji chłodniczej.

Zestaw chłodniczy składa się z następujących elementów:

ü  Agregat skraplający

ü  Oziębiacz powietrza – chłodnica z wentylatorami

ü  Układ sterowniczy z mikroprocesowym regulatorem temperatury

ü  Okablowanie

ü  Automatyka chłodnicza

ü  Orurowanie i elementy złączne

Dzięki zastosowaniu mikroprocesowego regulatora temperatury, praca zestawu chłodniczego jest niezawodna i w pełni zautomatyzowana, łącznie z procesami odtajania chłodnicy. 

Komory chłodnicze

Kompletne komory chłodnicze produkowane są z płyty warstwowej z rdzeniem styropianowym lub poliuretanowym. Obudowy izotermiczne wyposażone w niezbędne instalacje i automatykę umożliwiającą utrzymanie stabilnych warunków temperaturowych. Oferujemy komory dla temperatur “0” w wersjach z podłogą i bez podłogi, oraz dla temperatur minusowych (-18 do -25 C).

Wykonujemy komory o konstrukcji samonośnej, o wymiarach standardowych lub inne. Wyposażenie chłodnicze dobieramy indywidualnie wg  potrzeb zamawiającego, przeciętnych warunków eksploatacyjnych oraz funkcji przechowalniczej poszczególnych wielkości komór.

Komory szokowe JUWENT

Komory szokowe:

Schładzające –   zakres temperatur towaru wprowadzanego +80°C ÷ +2°C,

Zamrażalnicze – zakres temperatur towaru wprowadzanego +35°C ÷ -20°C.

 

Komory szokowe schładzające

 

Zadaniem komory szokowej – schładzającej jest możliwie szybkie schłodzenie wprowadzonego towaru, zgodnie z wymaganiami technologicznymi. W komorze schładzającej realizowane jest schładzanie półproduktów spożywczych, umieszczonych na półkach typowego wózka gastronomicznego, od temperatury +80°C (max) do temperatury +50°C, w czasie do 2,5 godziny (w zależności od rodzaju, ilości i stopnia rozdrobnienia towaru). Taki sposób chłodzenia powstrzymuje wszelkie procesy gnilne (zanikające przy +7°C) i umożliwia przechowywanie żywności (w temperaturze 0°C ÷ +3°C) do 5 dni bez zmian jakościowych.

 

Komory szokowe zamrażające

 

Zadaniem komory szokowej – zamrażalniczej jest szybkie (w czasie 30 do 60 minut) przekroczenie temperatury –5°C ÷ -7°C w całym przekroju produktu o temp. wejściowej ok. +30°C, w celu przerwania procesów biologicznych (fermentacja, procesy gnilne, itp.) oraz ograniczenie rozrostu kryształów lodu występującego w procesie długotrwałego konwencjonalnego wymrażania. Umożliwia to przedłużenie okresu składowania oraz zachowanie walorów odżywczych, smakowych i dietetycznych po rozmrożeniu. W procesie mrożenia szokowego również  zostaje zminimalizowana ususzka.

 

 

Urządzenia do szokowego zamrażania znajdują zastosowanie przy zamrażaniu półproduktów wstępnie zrobionych, porcjowanych, które po rozmrożeniu mogą być poddane obróbce końcowej np.: wyroby mięsne (parówki, serdelki, drób porcjowany, kotlety, itp.) – przygotowywane w zakładach mięsnych bezpośrednio przeznaczone do handlu, wyroby ciastkarskie i piekarnicze po garowaniu i wstępnym opieczeniu w dużym zakładzie piekarniczym. Porcjowany i zamrożony szokowo towar może być przechowywany (w niskich temperaturach), a następnie w zależności od zbytu pieczony w małych piecach (np. półkowych) u dystrybutora i kierowany do konsumpcji.

Towar utrzymuje wszystkie walory pieczywa świeżego, wyroby garmażeryjne – obrobione cieplnie w zakładzie wytwórczym, porcjowane, zamrażane szokowo w opakowaniach jednostkowych, następnie podgrzane u odbiorcy np. w kuchence mikrofalowej lub na płycie elektrycznej, są gotowe do bezpośredniego spożycia bez długotrwałego gotowania.

 

Możliwe jest wykonanie komory z dwojgiem drzwi (układ przelotowy) lub z pojedyńczymi drzwiami.

Wyposażenia chłodnicze komór szokowych to freonowe w pełni automatyczne zestawy typu „split”, gdzie mocne agregaty skraplające współpracują ze specjalnymi postumentowymi bateriami chłodniczymi.

Istotne zadanie w konstrukcji komór szokowych spełniają zespoły wentylatorów dające odpowiednie kierunkowanie strug powietrza opływających wprowadzony do komory towar. Ostateczny dobór wyposażenia chłodniczego (jak również cena komory) zależy od wymagań i parametrów technologicznych określonych przez zamawiającego.

 

Zamrażarki szokowe do pieczywa

 

Wielkość

Wymiary zewn.

 Hz=2,2m

Przestrzeń robocza 

 hw=2,0m

Wydajność [kg/godz.]

1-wózkowa

1,725x1,15m

1,0x1,0m

60-80

2-wózkowa

1,725x1,725m

1,0x1,6m

110-140

3-wózkowa

1,725x2,30m

1,0x2,1m

170-200

4-wózkowa

1,725x2,87m

1,0x2,7m

220-260

5-wózkowa

1,725x3,45m

1,0x3,3m

320-360

 

Towar: temp. wejść. (+300C ), temp. wyjść. (-150C). Wymiary wózka 800x600 mm

Uwaga: Konstrukcje komór przewidują podłogi z izolacją poliuretanową wyłożone blachą kwasoodporną.

Dla komór z wyjątkiem poz.1 wymagane jest przygotowanie podłoża w taki sposób, aby można było zagłębić warstwę izolacyjną podłogi oraz przewidzieć podgrzanie gruntu np. w postaci maty grzewczej.

 

Żródło: JUWENT


Coolmax Serwis

ul. Nocznickiego Tomasza 31A
01-918 Warszawa
tel.22 834-59-72 kom. 600 142 484

2007 © Coolmax Serwis
Klimatyzacja Warszawa
Chłodnictwo Wentylacja
Projekt & cms: www.zstudio.pl